Sociaal Ondernemerschap en de driedubbele moraal

Op maandag 12 november 2018 vond de onderzoekslunch ‘sociaal ondernemerschap als participatie instrument’ plaats onder leiding van onderzoeker Halima Bouras. Ze vertelde dat sociaal ondernemerschap een belangrijke rol speelt in het oplossen van sociaal maatschappelijke problemen, zoals bijvoorbeeld het werkloosheid probleem. Dit is een belangrijke maatschappelijke opgave waar de sociaal ondernemer zich dan betrokken bij voelt. Een dergelijke opgave vereist echter een grote mate van zorgvuldigheid in de begeleiding van mensen die geen werk weten te vinden.

Uit de presentatie werd duidelijk dat de sociaal ondernemer onderhevig is aan spanningen zoals een maatschappleijk missie realiseren, optrekken met de overheid en geld verdienen. Met elk een ander bijbehorende moraal. Maar wat betreft de sociaal ondernemer bestaat er geen helderheid over de positie van hetgeen geoorloofd is voor een sociale onderneming. Halima Bouras stelde vast dat er geen helder kader voor de sociale onderneming is vastgesteld en in de wetenschappelijke literatuur circuleren talloze afwijkende, overlappende en deels tegenstrijdige definities. De onduidelijkheid rondom sociaal ondernemerschap is ook zichtbaar in de uitvoeringspraktijk: er is een divers landschap van sociaal ondernemers met elk een eigensoortig businessmodel. Henk Velders van Brouwerij De Prael was als gastspreker aanwezig en gaf inzicht in zijn dagelijks praktijk van werken met personeel met een verstandelijke beperking en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zijn imput illustreerde rijkelijk het spanningsveld en de dilemma’s waar hij mee te maken heeft in zijn dagelijks praktijk. Daarna volgde een kort interview met lector Martijn van der Linden en zijn kijk op het fenomeen. Onder leiding van lector Vincent Smit volgde daarna een interactief gesprek met de deelnemers bestaande uit docenten, beleidsmakers en studenten.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Wil je meer weten over Laak Vitaal? Of heb je een vraag of opmerking over ons project? Vul dan onderstaand contactformulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.