Een inspirerende sessie over veerkracht en de arbeidsmarkt

Op donderdag 31 mei 2018 presenteerde Jaswina Bihari-Elahi het onderzoek ‘Veerkracht op de arbeidsmarkt’ aan het team sociale domein in het stadsdeelkantoor Laak. Uit het verhaal dat Jaswina hield werd duidelijk dat jongeren bij het verwerven van een positie op de arbeidsmarkt verschillende soorten belemmeringen, tegenslagen en uitsluitingsmechanismen ondervinden, maar dat een dosis veerkracht hen helpt om een positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Een toekomstperspectief voor ogen houden is daarbij essentieel. Jaswina lichtte toe waar de specifieke veerkracht componenten voor de arbeidsmarkt uit bestaat: positieve persoonlijke eigenschappen, etnisch netwerk, brokers (verbinders in de rol van de professional). Door middel van een actieonderzoek in de vorm van een arbeidsmarkttraject die uit deze componenten bestond hebben vervolgens werkzoekende deelnemers aan het traject meegedaan. Allen wisten na het traject een positie op de arbeidsmarkt te verwerven.

Na de gehouden presentatie werd er volop gediscussieerd over de mogelijkheden voor de professionals en of de resultaten uitgewerkt zouden kunnen worden tot een echte ‘toolbox veerkrachtversterking’ waar verschillende soorten professionals die zich bezighouden met loopbaanontwikkeling of de arbeidsmarkt mee uit de voeten zouden kunnen.

Ook uitte Jaswina haar zorgen over een andere kwetsbare doelgroep op de arbeidsmarkt, de werkzoekende 55+er. Haar huidig onderzoek naar armoede wijst uit dat deze groep zeer kwetsbaar is en een positie op de arbeidsmarkt veel moeilijker te verkrijgen is, met alle gevolgen van dien. Deze zorgen werden gedeeld door het team. Er volgde een korte discussie over wat voor deze groep de mogelijkheden zijn. Maar eigenlijk vroeg dat om meer brainstormtijd, dan de middag overliet. Al met al een inspirerende bijeenkomst voor alle betrokken partijen.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Wil je meer weten over Laak Vitaal? Of heb je een vraag of opmerking over ons project? Vul dan onderstaand contactformulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.